Kuva: Matti Rinne

Kuva: Matti Rinne

Tervetuloa Jaakonmarkkinoille 22.7.2023 klo 10–17

Jos oli viime vuoden markkinat täydellinen “menestys”, kun Huutokauppakeisaripariskunta kävi meklaroimassa, nyt sitten pistetään vieläkin paremmaksi. Tervetuloa nauttimaan musiikista!

OP Rymättylä mahdollistaa yhden Suomen huippuartisteista, Diandran, esiintymisen rantalavalla klo 13 alkaen. 

diandra

Laiska-Jaakko

Laiska-Jaakko nimitetään perinteiseen tapaan leikkimielisen kilpailun jälkeen. Vuoden VPK:lainen julkistetaan. Muu ohjelma on vielä ”luonnosvaiheessa”. Saattaapi löytyä mahdollisuus kokeilla suppailuakin, kuten vuonna 2019.

Vuoden 2023 markkinoiden teema on "iloisella mielellä"

Vuoden 2022 markkinoiden teemana oli lähiruoka. Ensi kesän Jaakonmarkkinoiden teema on saanut tässä vaiheessa työnimekseen “iloisella mielellä”. Vielä ei paljasteta alkuvaiheissa olevia ajatuksia, mutta hauskaa tulee!

Rymättylän VPK-talon ympärillä aivan Rymättylän keskustassa on runsaasti tilaa. Vuosittain myyntipaikkoja on yli 100 käytössä, tarjontaa on ”jokaiselle jotakin” ja ”laidasta laitaan”.  

Alueella on tuttuun tapaan mahdollisuus maukkaan lounaan nauttimiseen. Myös palan painikkeeksi alueelle pystytetään päivän ajaksi markkinakapakka. Iltaohjelmaa on monena vuonna ollut musiikin ja tanssin merkeissä. Toivottavasti tänäkin vuonna. Tästäkin kerrotaan lisää, kun sopimukset on saatu lyötyä lukkoon.

Tule helposti Fölillä

Omalla autolla tuleville on paikoitustilaa rajallisesti käytössä. Siksi onkin suotavaa, että markkinoille tulevat käyttäisivät Föliä.

Linja-autokuljetus Naantali–Rymättylä–Naantali lauantaina 16.7. tunnin välein. Kello 9.30–15.30 Naantalista Rymättylään ja klo 10.00–16.00 Rymättylästä Naantaliin normaalilla Föli-hinnalla. Lähdöt Naantalin terveyskeskuksen vierestä sekä Rymättylän keskustasta.

Jaakonmarkkinat vuodesta 1976

Rymättylässä on järjestetty Jaakon markkinoita nykyisessä muodossaan vuodesta 1976 lähtien. Vuonna 2022 markkinat järjestetään jo 46:nnen kerran. Vieläkin aikaisemmin, jo keskiajalla Rymättylän Jaakon kirkon alueella, nykyisellä kirkon parkkipaikalla tiedetään markkinoita järjestetyn ahkerasti. Tarina kertoo, että meno markkinoilla oli sen verran ”villiä”, että väkijuomien nauttimisen ja siitä aiheutuneiden häiriöiden vuoksi markkinoiden järjestäminen sittemmin lopetettiin.

Alkuaikoina Jaakonmarkkinoita vietettiin kaksipäiväisenä; ensimmäinen päivä oli markkinoiden ja ilon pidon aika, seuraavana päivänä keskityttiin kirkollisiin tapahtumiin ja rauhoituttiin edellisen päivän riehoista. Nykyisin Jaakonmarkkinat on yksipäiväinen tapahtuma, seurakunnan ohjelmaa on tarjolla koko seuraavaksi viikoksi. Vuonna 2026 on 50-vuotisjuhla, ehkäpä olisi myös aika kaksipäiväiselle tapahtumalle.

Jaakonmarkkinat on edelleen tärkeä tapahtuma Rymättylässä. Vuosittain markkinoilla käy tuhansia ihmisiä, muualle muuttaneet palaavat päiväksi ja samalla tapaavat vanhoja tuttujaan. Tapahtuma on pitänyt vuodesta toiseen hyvin pintansa runsaan kotimaisen tarjonnan joukossa, kiitos järjestävien yhdistysten, Rymättylän VPK:n ja Voimistelu- ja Urheiluseura Rymättylän Soihtu ry:n.

Parin vuoden tauko

Vuoden 2020 alussa järjestelytoimikunta jo suunnitteli kesän tapahtumaa täydellä innolla, kunnes tuli maaliskuu, ja arkinen elämä alkoi muuttua. Ensin pienillä alueilla sitten laajemminkin, kunnes keväällä Suomi meni kiinni koronapandemian seurauksena.

Eihän tätä voi millään kesään asti kestää, tuumattiin porukalla, ja suunnittelutyö jatkui. Toukokuussa 2020 oli meidänkin vihdoin uskottava, ettei päästä Jaakonmarkkinoita toteuttamaan. Ensi vuonna sitten, tuumattiin yhdessä optimistisesti.

Vuoden 2021 alussa suunnittelutyötä tehtiin edellisen vuoden suunnitelmien perusteella, mutta vielä kyti ajatuksissa, että miten mahtaa käydä. Eihän siinä hyvin käynyt! Jaakonmarkkinoita ei päästy järjestämään.

Tervetuloa sankoin joukoin mukaan vuonna! Luvassa on entistäkin paremmat, mahtavammat ja ehkäpä mieliinpainuvimmat Jaakonmarkkinat.