Kuva: Matti Rinne

Kuva: Matti Rinne

Tervetuloa Jaakonmarkkinoille 16.7.2022 klo 10–17

TV:stä tuttu huutokauppakeisaripari Heli ja Aki Palsanmäki saapuvat pitämään huutokauppaa Jaakonmarkkinoille. Kaupankäynti alkaa kello 12.30. Huutokaupan tuotto menee VPK:n ja Soihdun nuorisotoiminnan hyväksi.

Kuva: Kalle Pernu
Kuva: Kalle Pernu

Laiska-Jaakko

Laiska-Jaakko nimitetään perinteiseen tapaan leikkimielisen kilpailun jälkeen. Vuoden VPK:lainen julkistetaan. Muu ohjelma on vielä ”luonnosvaiheessa”. Saattaapi löytyä mahdollisuus kokeilla suppailuakin, kuten vuonna 2019.

Vuoden 2022 markkinoiden teemana on lähiruoka

Vuoden 2022 markkinoiden teemana on lähiruoka. Jaakonmarkkinat haluaa omalta osaltaan olla mukana lähialueen tuottajien toimintaa tukemassa.

Rymättylän VPK-talon ympärillä aivan Rymättylän keskustassa on runsaasti tilaa. Vuosittain myyntipaikkoja on yli 100 käytössä, tarjontaa on ”jokaiselle jotakin” ja ”laidasta laitaan”. Lähiruoka-teeman myötä paikalla on paljon rymättyläläisiä ja naantalilaisia maataloustuottajia esittelemässä ja myymässä tuotteitaan. Suunnitteilla on paljon ohjelmaa tähän liittyen, niistä kerromme lisää kevään aikana.

Alueella on tuttuun tapaan mahdollisuus maukkaan lounaan nauttimiseen. Myös palan painikkeeksi alueelle pystytetään päivän ajaksi markkinakapakka. Iltaohjelmaa on monena vuonna ollut musiikin ja tanssin merkeissä. Toivottavasti tänäkin vuonna. Tästäkin kerrotaan lisää, kun sopimukset on saatu lyötyä lukkoon.

Tule helposti Fölillä

Omalla autolla tuleville on paikoitustilaa rajallisesti käytössä. Siksi onkin suotavaa, että markkinoille tulevat käyttäisivät Föliä.

Linja-autokuljetus Naantali–Rymättylä–Naantali lauantaina 16.7. tunnin välein. Kello 9.30–15.30 Naantalista Rymättylään ja klo 10.00–16.00 Rymättylästä Naantaliin normaalilla Föli-hinnalla. Lähdöt Naantalin terveyskeskuksen vierestä sekä Rymättylän keskustasta.

Jaakonmarkkinat vuodesta 1976

Rymättylässä on järjestetty Jaakon markkinoita nykyisessä muodossaan vuodesta 1976 lähtien. Vuonna 2022 markkinat järjestetään jo 46:nnen kerran. Vieläkin aikaisemmin, jo keskiajalla Rymättylän Jaakon kirkon alueella, nykyisellä kirkon parkkipaikalla tiedetään markkinoita järjestetyn ahkerasti. Tarina kertoo, että meno markkinoilla oli sen verran ”villiä”, että väkijuomien nauttimisen ja siitä aiheutuneiden häiriöiden vuoksi markkinoiden järjestäminen sittemmin lopetettiin.

Alkuaikoina Jaakonmarkkinoita vietettiin kaksipäiväisenä; ensimmäinen päivä oli markkinoiden ja ilon pidon aika, seuraavana päivänä keskityttiin kirkollisiin tapahtumiin ja rauhoituttiin edellisen päivän riehoista. Nykyisin Jaakonmarkkinat on yksipäiväinen tapahtuma, seurakunnan ohjelmaa on tarjolla koko seuraavaksi viikoksi. Vuonna 2026 on 50-vuotisjuhla, ehkäpä olisi myös aika kaksipäiväiselle tapahtumalle.

Jaakonmarkkinat on edelleen tärkeä tapahtuma Rymättylässä. Vuosittain markkinoilla käy tuhansia ihmisiä, muualle muuttaneet palaavat päiväksi ja samalla tapaavat vanhoja tuttujaan. Tapahtuma on pitänyt vuodesta toiseen hyvin pintansa runsaan kotimaisen tarjonnan joukossa, kiitos järjestävien yhdistysten, Rymättylän VPK:n ja Voimistelu- ja Urheiluseura Rymättylän Soihtu ry:n.

Parin vuoden tauko

Vuoden 2020 alussa järjestelytoimikunta jo suunnitteli kesän tapahtumaa täydellä innolla, kunnes tuli maaliskuu, ja arkinen elämä alkoi muuttua. Ensin pienillä alueilla sitten laajemminkin, kunnes keväällä Suomi meni kiinni koronapandemian seurauksena.

Eihän tätä voi millään kesään asti kestää, tuumattiin porukalla, ja suunnittelutyö jatkui. Toukokuussa 2020 oli meidänkin vihdoin uskottava, ettei päästä Jaakonmarkkinoita toteuttamaan. Ensi vuonna sitten, tuumattiin yhdessä optimistisesti.

Vuoden 2021 alussa suunnittelutyötä tehtiin edellisen vuoden suunnitelmien perusteella, mutta vielä kyti ajatuksissa, että miten mahtaa käydä. Eihän siinä hyvin käynyt! Jaakonmarkkinoita ei päästy järjestämään.

Tervetuloa sankoin joukoin mukaan vuonna 2022! Luvassa on entistäkin paremmat, mahtavammat ja ehkäpä mieliinpainuvimmat Jaakonmarkkinat.