Kuva: Matti Rinne

Kuva: Matti Rinne

Vuoden 2022 markkinoiden teemana on lähiruoka

Ajatus lähiruoan valitsemisesta Jaakonmarkkinoiden teemaksi nousi järjestelytoimikunnan mieleen koronapandemian iskiessä pahoin myös suomalaiseen yritystoimintaan. Toisena koronavuonna optimisesti jo uskottiin, että korona on sen verran jo ”päihitetty”, että päästään markkinoita pitämään vuonna 2021. Kuten tiedämme, näin ei käynyt, joten nyt on entistä tärkeämpää päästä toteuttamaan ideaa yhteistyöstä paikallisten maatalousyrittäjien kanssa.

Kevään aikana suunnitelmat konkretisoituvat paremmin. Tässä vaiheessa suunnitteilla on ns. markkina-alueella kiertävä kokkiammattilainen, joka myyntikojuilla keskustelee esillä olevista tuotteista myyjän kanssa ja ehkä valmistaa pikaisesti jonkin erityisnamipalan siinä jutellessaan aiheesta.

Jaakonmarkkina-alueella kiertää myös kuuluttaja langattoman mikrofonin kanssa ja kertoilee yleisölle näkemästään ja myyntikojujen markkinatarjouksista.

Alustava ohjelma

klo 10.00           Jaakonmarkkina-alue aukeaa
klo 11.00           Laiska-Jaakko-kilpailun osanottajat esitellään
klo 12.00           Virallinen avaus
klo 12.30           Huutokauppa ● Heli ja Aki Palsanmäki meklaroivat
klo 14.30           Laiska-Jaakko sekä Vuoden VPK:lainen nimetään
klo 15.00           Musiikkiesitys
klo 17.00           Jaakonmarkkinat päättyvät
n. klo 21.00       Iltaohjelma alkaa

Laiska-Jaakko

Jaakonmarkkinoiden yhteydessä on perinteisesti myös Vuoden ahertajan valinta ja nimitys julkistettu. Viime vuosien tapaan Laiska-Jaakko-tittelin saa nykyisin voittaja, joka leikkimieliseen, kolmen kisaan kutsutun kilpailijan joukosta suoriutuu vuodesta toiseen vaihtuvista tehtävistä parhaiten. Nopsimmin erinäisistä tehtävistä suoriutunut voittaja nimetään länsisuomalaisittain ja vääräleukaisesti edelleen Laiska-Jaakoksi. Ansiokas voittaja puetaan Laiska-Jaakon säkkikankaiseen kunnia-asuun. Perinnetiedon mukaan markkinoiden alkuvuosina ehdotettiin Laiska-Jaakon lisäksi myös Ahkera-Liisan valitsemista, mutta se ehdotus ei saanut kannatusta.

Koronan vuoksi vuonna 2019 Laiska-Jaakoksi nimetty Seppo Kustonen on kantanut titteliä siitä lähtien, joten nyt on vuoro valita jo Sepolle seuraaja.

Muuta ohjelmaa

Alueella yleisön joukossa kiertelee trubaduureja yms. esiintyviä taiteilijoita. Tänä vuonna toivotaan yleisön kiertelevän ahkerasti alueella ja istuvan lyhyemmän aikaa yhtä mittaa esiintymislavan katsomossa.

Näistä pääsemme kertomaan lisää kevään aikana.

Markkinakapakka

Alueella on myös tarjolla markkinalounasta sekä palan painikkeeksi voi piipahtaa markkinakapakassa päivän aikana.

Iltaohjelma

Jaakonmarkkinat päättyvät virallisesti kello 17.00. Iltaohjelmaa on suunnitteilla VPK-talolle. Tästäkin tarkempia tietoja myöhemmin keväällä.